Introductie  |   De Kwekerij  |   In de media  |   Advies  |   Contact   |  Assortiment   |  Webshop

Advies


Bamboe

Bamboe is een prachtige plant. Daar zijn heel veel mensen het over eens.

Deze bijzondere grassoort, want bamboe is familie van grassen, heeft een sfeer van mistiek, kracht en doet ons denken aan verre oorden en paradijzen.

Ondanks deze sfeer zijn sommige mensen toch bang voor bamboe. Wie kent niet de geruchten over bloei en woekeren. Om u te helpen hebben we hier een overzicht van vragen met antwoorden.

 

Vraag en antwoord:


1) Vraag: klopt het dat alle bamboes woekeren?

Antwoord: Sommige soorten bamboes kunnen enorm woekeren, andere woekeren heel weinig, en sommige soorten niet. De woekerende soorten breiden zich uit d.m.v. wortelstokken, rhizomen genoemd. Deze rhizomen groeien horizontaal door de grond vaak niet dieper dan 10-30 cm. De laagblijvende bamboes en de hoge soorten die mooie dikke stammen produceren behoren vaak tot de woekerende soorten.
Heeft u een relatief kleine ruimte waar de bamboe komt te staan, dan kunt u kiezen voor een niet woekerende soort te planten of speciale wortelbegrenzer te gebruiken. Komt de bamboe naast een folievijver te staan dan adviseren wij u voor een niet woekerende soort te kiezen.2) Vraag: klopt het dat bamboes die bloeien doodgaan?

Antwoord: het is een misverstand, dat alle bamboes die gaan bloeien afsterven. Bloei vindt plaats per soort.
Bloeiwijze laat zich zien door het verschijnen van verdikte aren met crème kleurige stuifmeeldraden, de planten verliezen erg veel blad en gaan er uiteindelijk dor uit zien. De meest bekende bamboe die enkele jaren geleden heeft gebloeid is de Fargesia (Sin-arundinaria) murielae.
De bloei van deze soort begon eind jaren 80 en had zijn piek in ‘94-’96. Vrijwel alle planten van deze soort zijn gestorven na enkele jaren gebloeid te hebben.
In de jaren 70 heeft de bekende breedbladige Pseudosasa japonica gebloeid en na enkele jaren er slecht uitgezien te hebben is de plant weer prachtig gaan groeien.
Alle soorten bamboes komen een keer aan de beurt, maar wanneer weten we niet. Ze hebben vaak een bloeicyclus van eens in de 100-150 jaar maar ook dat is niet meer dan een raming.

 

3) Vraag: mag je bamboes snoeien en hoe doe je dat?

Antwoord: bamboes mogen behalve in de winter het gehele jaar gesnoeid worden.
Wij adviseren bamboes veel te snoeien. De eerste jaren bent u blij met elke stengel die ze maken maar gedurende enkele jaren adviseren wij volop te snoeien. Knipt u gerust de wat oudere en dunnere stengels eruit b.v. in het voorjaar zodat nieuwe stengels meer licht krijgen.
Ook kunnen alle bamboes probleemloos in lengte gesnoeid worden.

 

4) Vraag: wat verstaan we onder winterhardheid?

Antwoord: hieronder verstaan wij dat de planten onze winters moeten overleven, en redelijk tot zeer goed groen blijven. Sommige mooie maar wat zwakkere soorten kunnen beschut voor de winterse noord-oosten wind prima groeien in onze tuinen. Voor hagen die b.v. in het open veld staan adviseren we uiteraard alleen de sterkste soorten. Bamboe is vooral gevoelig voor een combinatie van wind, zon en een periode van vorst.
Een bladerdek in de winter is een goede mogelijkheid om de oppervlakkige wortels te beschermen.

 

5) Vraag: Heeft bamboe een bepaalde grondsoort of bemesting nodig?

Antwoord: bamboe is een sterke plant die niet kieskeurig is qua grondsoort. Het is zo dat sommige soorten het beter doen op zand en andere op kleigrond maar in principe groeien alle soorten op diverse grondsoorten.
Het is niet per se nodig maar bij toevoeging van organische mest groeit bamboe harder en krijgen ze een donkergroen kleur.

 

6) Vraag: wat kost bamboe?

Antwoord: de prijzen van de bamboeplanten zijn zeer afhankelijk van de soort en de maat/leeftijd.
U kunt als particulier al heel mooie bamboes kopen van 70 cm hoog voor € 12,00. Bamboes van 170 cm voor € 24,00 en bamboes van 220 cm voor € 49,00.Voor een advies op maat kunt u het beste contact met ons opnemen en/of een keer onze kwekerij bezoeken!

 

 

Flexwortelgeleiding/rhizoombegrenzer

Hard en glad plaatmateriaal van HDPE plaatmateriaal tegen het ongewenst uitbreiden van bamboes en boomwortels. Verkrijgbaar in 50, 64, 70 en 100cm breed. Diktes 1,0-1,2 mm, standaard rollengte is 50 meter.


Zoeken

Snel zoeken

Gedetailleerd zoeken

SitemapNieuws

20-01-2012

Bamboe in de dierentuin

Iedere twe...
Lees meer...

09-10-2012

BambooGiant op Floriade 2012

Lees meer...

11-10-2012

Duurzaam bamboe's kweken

Lees meer...

ninebits